AK INTERIØR
DESIGN
 

Home

Kontakt

Din Bolig

Styling

Belysning

Farger

Tips & råd

 

 

Hva betyr fargene og hvordan opplever vi dem

Gjennom våre synsorganer mottar vi en kontinuerlig strøm av inntrykk fra vår omverden. Definerer vi farger til å omfatte både de kulørte fargene og de nøytrale fargene hvitt og grått, er alle våre synsinntrykk i farger.

Hva, hvordan og hvorfor vi ser.  Hvordan oppfatter vi en farges utseende? Hvordan ser fargene ut sammen? Hvordan kan vi beskrive farger?

Farger er altså synsinntrykk, men har også en fysikalsk årsak - i ytre forhold utenfor oss selv, som virker som stimuli på vårt mottagerapparat – øynene. Sammen med innsikt i hvordan stimuli som øyet mottar, formidles til hjernens synssenter og opptrer som synsopplevelser der, er også forståelse av lys og reflekterende overflater nødvendig basiskunnskaper for en fargelære. 

Fargevalg

Å kjøpe maling er ikke det samme som å plukke en vare i hyllen.

Å kjøpe maling er i beste fall et diskusjonstema om farger. Smaken varierer som kjent. Hva skal vi velge, og hvordan vil fargen fortone seg når malingsjobben er gjort?

Fargekart har lenge vært forbrukerens hjelpemiddel og er det fortsatt, men ute i fargehandelen vil man se store fremskritt. 

Det var den store fargebaren som gjorde at kunden fikk et atskillig bedre alternativ enn fargekart. En fargebar inneholder hundrevis av fargeprøver og gjerne tilstøtende stativ med idè - og informasjonsbrosjyrer.

Alle fargeprøver har et nummer som referer seg til NCS-systemet, et internasjonalt system for klassifisering av farger. Dermed kan man ta prøven fra fargebaren og føre inn koden i datamaskinen.

Og nå begynner det å bli interessant. I tillegg til å blande farger kan datamaskinen finne frem til et fargeforslag basert på den fargen som er plukket ut, både til innvendig og utvendig bruk. Til hovedfargen får man harmonerende farger, kontrastfarger til for eksempel vinduer, lister og dører.

Datamaskinen kan dessuten gi brukerveiledning hvis man forteller den hvilket objekt det dreier seg om, og hvordan det tidligere er behandlet. Dermed får man printet ut opplysninger om hva som anbefales til forbehandling, behandling av selve malingsproduktet, og senere vedlikehold, om tørketid, om forbruk, om tynner, om rengjøringsmiddel og redskap. Her har man alle opplysninger som trengs for å gjøre en god jobb. Dessuten representerer datamaskinen et kunde- og reseptarkiv. Man kan finne ut hva slags produkt og hvilken farge som er brukt om man senere vil benytte de samme fargene.

Farger som ligger innenfor hver kvart sirkel (se fargevifte fra NCS) er fine avstemninger (nabofarger).

 

Fargevifte

En enkel forklaring av fargesirkelen:

Når du ser opp i nord finner du Y som står for gult og går med klokken mot rød.

Y10R betyr Y(6R) med tilsatt 10% rødt og Y20R betyr 20% rødt tilsatt 6R, og slik fortsetter det.

Tenker vi oss modellen der det skal finnes farger etter gardiner er det lettest fro kunden å finne farger til lister – vegg – dører og gulvteppe m.m., fremfor å finne gardinen til lister – dører - vegg – gulvteppe.

Bruk riktig fargevalg til rommene.

Tenk på det tidlige morgenlyset, så har du lyset i østvendte rom. Kalde nyanser dominerer, men med en lang varm tone i nordvestre rom. Selv om blålige og grønlige toner er fremtredende, er de populære pastellfarger i østvendte rom.

Vestvendte rom

Rød

Rødt kan gi varme og lunhet til rommet, men de klare toene kan også virke svært intense i store felt. Vi kan ikke forholde oss likegyldig til rødt. Så vi bruker da også ofte rødt i sammenhenger der det er viktig å vekke oppmerksomhet.

Velg den rette tonen! Skalaene går fra det orange til det fiolette. Rødfargen blandet med gult gir en varm og lun atmosfære. De klare tonene er intense, og for de fleste passer de nok best i små doser. Blandes de med hvitt eller sort, dempes intensiteten, og da kan disse tonene gjerne brukes på store flater. Vi får intime, lune værelser. Det er ikke uten grunn at rødt er den fargen som brukes mest i teatersalonger og restauranter. Når rødfargen får litt blått i seg, oppfattes den som mindre varm, men det er likevel en aktiv og intim kulør. Med mer sort virker rødt roligere. Med mye hvitt blir rødfargen nesten en farge – rosa. Og da er det nok mange som finner den lettere å bruke. Rosa virker delikat og kanskje litt luksuriøst på oss. Bare pass på at det ikke blir for yndig og pregløst. Det skal lite til før rosafargen blir kvalm og ufrisk.

I vest passer det godt med rødt. Rom som virker kjølige, føles varmere om du velger en rødtone med noe gult i. Entreen ønsker varmt velkommen i rødt.

Rom hvor vi skal være aktive, som for eksempel spisestuen. Fargen virker stimulerende både på praten og matlysten. Rom hvor vi ikke oppholder oss lenge, kan godt tåle en intens rød farge. Bruk gjerne orange – kobber – blått eller lilla som kontraster.

Nordvendte rom

Gult

Gult er den gladeste fargen, og den gir mest lys. Gult oppfattes lett av øyet, det skal ikke store flaten til før det synes i interiøret. Har du et rom som er litt mørkt og tris, så mal det gult. Eller kanskje det holder med gule gardiner.

Vi bruker ikke så mye gult her i landet. Kanskje fordi det er en farge som kan være vanskelig å kle nordisk hud. Men, det betyr ikke at det er en vanskelig farge og bo med. Tvert imot, her hvor vi har så lite lys store deler av året, burde vi unne oss energien og lyset gulskalaen gir oss. Et lite innslag av knallgult er ofte nok. De dempede tonene bruker vi i store flater.

Velg riktig gultone! Vær nøye med å velge den riktige tonen. Husk at skalaen beveger seg fra det grønne til det orange.

En gulfarge med innslag av grønt virker syrlig. Det gir et friskt innslag i rommet, men kan være vanskelig å bruke på store felt. Når gult blandes med rødt, virker fargen varmere og er lettere å velge til større flater. Men – pass på – er den fargesterk, kan det lett blir for intens, nesten litt kvelende.

Blander du fargebasen ut med litt hvitt, blir fargene mildere og mykere, og du får pastelltoner som passer godt til de større flatene. Blander du noe sort i, får fargen dybde. Det gir dempede og roligere toner som oker og sennepsgult.

Her passer gult godt:

Nordvendte rom som har lite lys, og det blir varmere og triveligere med gult.

Arbeidsrommet må gjerne ha gule vegger, det gir energi og stadig ro om du velger en dempet tone.

Barnerom er det lurt å male i gult.

Og hvorfor ikke i B-menneskers soverom, siden gult gir energi og virker som en optimatisk farge?

Gult virker stimulerende. Men, denne glade fargen hentyder underlig nok også til falskhet og sjalusi.

Men, selv om de kjølige fargene dominerer de nordvendte rom, bør det ikke skremme deg fra å bruke litt frekke kontraster som kan myke opp det kjølige.

En gul farge hist og her, en fiolett blå eller en varm indigoblå kan skape spennende og dramatiske effekter selv i små doser.

Uten farger og fargelige omgivelser mistrives vi mennesker.

Bruk evt. en kontrastfarge på gardiner, puter, etc.

Kontrastfarge er en farge som ligger overfor hverandre i fargeskalaen (se fargevifte).

Østvendte rom

Grønt

Grønt er friskt og behagelig, en farge vi gjerne har rundt oss i store flater. Grønt virker avslappende. Likeledes, ser vi at all verdens grønne nyanser kan blandes sammen med stort hell. I naturen ser vi også hvor fint det er å blande blått og turkis sammen med grønt, selv om det ikke er mange år siden blått og grønt ikke ”passet” sammen. Grønt er en fin bakgrunn for mer intense farger, som sterk rosa og gult. Tenk deg blomster i den grønne naturen.

Velg den rette grønne tonen. Grønnskalaen går fra den kjølige blågrønne til den syrlige gulgrønne. De klare fargene i ytterkant av skalaen er de som virker mest intense og egner seg best i mindre mengder.  

De rolige og friske grunntonene kan vi trykt bruke i store flater, og vi må gjerne blande mange av dem. Lyse nyanser virker kvikke og friske, de mørke tonene virker fredelige og beroligende.

Har du lyst til å ha en gjennomgangsfarge i hele interiøret, er grønt godt egnet. Variasjon oppnår du lett ved å sette inn små punkter av kontraster.

I et østvendt rom med grønne planter bør en vegg være relativt lys eller dempet, ellers kan plantene lett virke matte og blasse.

Her passer det godt med grønt:

I leilighet i byen virker det ekstra friskt og delikat med grønt. Pass bare på at grønnfargen du velger ikke tar knekken på eventuelle planter.

I arbeidsrom virker grønt beroligende og godt for konsentrasjonen.

I baderom er grønt friskt og delikat, spesielt de blågrønne nyansene.

Sydvendte rom

Blå

Blått viser seg å være den fargen som tiltrekker flest mennesker. Men, her i landet hvor vi har det så kaldt mesteparten av året, bør vi likevel tenke oss godt om når vi velger blåtone.

Blåskalaen går fra det blåfiolett til det turkise. Blåfarger som er blandet med rødt, kan virke intense og hissige på oss og er best egnet til mindre elementer i innredningen.

Blandes disse tonene med mye svart eller hvitt, dempes de og er straks bedre egnet også til større flater. Blandet med grønt virker blåfargen kjølig og frisk, og de lyse tonene minner oss snart om snø og is. De mest intense fargene bør vi bruke i små porsjoner, de står friskt frem allikevel.

Mørke blåfarger virker mindre kjølige enn de lyse. Vi kan med hell bruke flere blåfarger sammen. Riktig lekkert blir det med flere nyanser av rød blåtone med et lite innslag av blågrønt.

Her passer det godt med blått:

I sydvendte rom med mye sol vil blått virke svalende

I baderom virker det friskt og delikat, og det passer sammen med vann. Dessuten er det en farge de fleste føler at de kler, og det kjennes godt en trett morgen.

I soverom for dem som liker å ha det svalt og friskt.

Med mørkeblått blir det som om natten og stjernehimmelen senker seg lunt og beroligende.

I kjøkkenet har vi tradisjonelt brukt blått. Det sies at fluene ikke liker blått, og derfor ville holde seg vekk fra kjøkkenet.

Dette er NCS

 - NCS Natural Color System – Europas ledende fargesystem

- NCS er det meste brukte system for fargeskrivelse i Europa og selvsagt også Norsk Standard.

- NCS brukes for fargekommunikasjon inne de fleste bransjer og i alle ledd i fargevalgsprosessen, fra analyse og ide til det ferdige og kontrollerte produkt.

Nøyaktig fargebetegnelse og reproduksjon av fargene er avgjørende i alt fargesettingsarbeide uansett bransje og bruksområdet.

Pålitelige referansefarger som ikke forandre seg øker troverdigheten i all fargekommunikasjon og gir industrien mulighet til å utvikle sin produksjon etter stabile forutsetninger. Fargesetteren kan stole på at sluttresultatet kommer til å stemme med de farger som er valgt. God overensstemmelse mellom betegnelse og fargeprøve er en forutsetning for interpolering mellom prøvene samt for å bestemme fargene mellom de etablerte nivåene.

NCS er et logisk fargesystem som bygger på hvordan vi ser farger. Alle overflatefarger kan beskrives entydig med NCS koder ut fra likhet med sort, hvitt, gult, rødt, grønt eller blått.


Farge TriangelLenker til gode nettsteder som omhandler farger og fargevalg.

Lær mer om farger - Natural Colour System
Lek med farger
Farger og ideer til din bolig

 

    INTERIØR IDEER
      
    Bad
    Barnerom
    Belysning
    Dekor
    Entre
    Hjemmekontor
    Soverom
    Spiseplass
    Kjøkken
    Stue